‘Het gaat niet om de kwaliteit van het voetbal, maar om het bewegen’

Bij FC Den Bosch speelt het Walking Football team het tweede seizoen op de grasmat van Stadion De Vliert. Walking Football is dan wel een sport voor senioren, maar de rivaliteit is er niet minder om. De fanatieke voetballers op leeftijd spelen er een aardig partijtje op los, op aangepast niveau. Een nieuwe fase in de voetbalcarrière van oud scout en FC Den Bosch speler Ad van der Steen (72).

Ad van der Steen

Door Marjolijn van Spaandonk

Het is mid jaren ’60 wanneer Ad voor het eerst als betaald voetballer zijn eerste wedstrijd voor FC Den Bosch speelt. “Mijn leven kent vier voetbalfases, van actief naar steeds passiever”, vertelt Ad. “Acht jaar speelde ik betaald voetbal voor deze club. Een afgescheurde knieband betekende op mijn 24e het einde van die fase. Daarna ben ik 15 jaar als trainer actief geweest bij amateurclubs om daarna als scout terug te keren bij FC Den Bosch. Nu bevind ik mij in de laatste en meer actievere fase; Walking Football.” Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De voetballer in hart en nieren kreeg lucht van de opstart van het nieuwe Walking Football team en besloot een kijkje te gaan nemen. “Daar trof ik een paar bekenden, ook oud-spelers, en besloot een balletje mee te trappen. Dat was gezellig en bovendien is bewegen belangrijk, ook als je ouder bent. En wat is nou mooier dan dat op deze manier te doen.”

Meer respect
Voetbal heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van Ad, maar de prioriteit lag bij zijn werk. “In die tijd voetbalde je als semiprof naast je werk en ging er lang niet zoveel geld in om. Een team bestond meer uit voetballers uit de regio en op het veld was er veel minder lichamelijk contact.” De toegenomen commerciële kant maakt het voetbal voor Ad minder aantrekkelijk. Het spel is grimmiger, de inzet is hoger en de belangen spelen een te grote rol, vindt Ad. “Bij Walking Football hebben wij meer respect voor elkaar dan de professionele voetballers. We houden rekening met elkaar, nemen de regels niet zo serieus als de VAR en is winnen niet het doel.” De andere kant van de medaille is wel dat er nu veel meer ruimte is voor profvoetballers om zich te ontwikkelen. “Het conditionele en technische niveau ligt nu veel hoger. Traptechnieken bestonden in onze tijd nog niet. Nu wordt er véél meer getraind op kracht, conditie en techniek. Vroeger, als semiprof, was er geen tijd om je daarin te ontwikkelen omdat we daarnaast nog een baan hadden.”

Minder tactisch
Als scout bezocht Ad vele stadions in Nederland voor wedstrijdanalyses van de tegenstanders van FC Den Bosch. “Mijn observatie leg ik vast in een verslag; zoals hoe is de tactische opstelling, de looplijnen van specifieke spelers, hoe corners genomen worden. Het is dan aan de trainer om hier op een juiste manier op in te spelen in de voorbereiding naar de wedstrijd.” Bij Walking Football speelt tactisch en technisch voetballen een minder grote rol dan de verschillende niveaus van conditie. “Wij spelen niet tactisch en niet competitief. Posities kunnen worden gecreëerd door te kijken naar ervaring en capaciteit maar de focus ligt op samen lekker bewegen. Winnen is niet het doel.” In de praktijk komt Ads ervaring als actief voetballer beter van pas bij Walking Football dan de tactische inzichten als scout.

Als betaald voetballer speelde Ad vooral linksbuiten. “Nu bepaal ik mijn positie op het moment zelf door te kijken waar er ruimte ontstaat. Mijn ervaring is inzetbaar maar mijn lijf is ouder en mijn medespelers spelen op een ander niveau. Dat betekent dat ik soms wat terug moet schakelen en me naar eigen én anders vermogen moet aanpassen. Dat is niet erg, want het gaat niet om de kwaliteit van het voetbal maar om het samen bewegen.”

Sociaal en vitaal
Van semiprofessioneel voetballer met een elftal op een groot wedstrijdveld zet Ad nu zijn beste been voor met een zestal teamgenoten op een speelveld van 40 bij 25 meter. Het doel is veranderd van competitie en winst naar ontmoeten en bewegen. De teamgenoten motiveren elkaar en remmen elkaar af wanneer nodig. Fanatiek op het veld maar met aandacht voor elkaar, ook buiten het veld. “Dat bevalt prima. Het is een mooie invulling van mijn tijd. Ik voel me nu fitter en het is gezellig. Het is veel beter om in beweging te blijven dan achter de geraniums te gaan zitten.”

Probeer en ervaar het zelf! Kijk op de site van de KNVB of jouw lokale voetbalclub ook een Walking Footballteam heeft en meld je aan.

Probeer en ervaar het zelf! Kom gezellig langs op de trainingsochtend in Stadion De Vliert op vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur of neem contact op met Ad van der Steen op 06- 53 37 01 20.