Er is elke week wat te beleven op vrijdagochtend @De Vliert!

Fysio Scholten nam testjes af bij de walking footballers. ’S-PORT stagiaire Rosaline
maakte kennis met Henk. 

’S-PORT stagiaire Rosaline bezocht op vrijdagochtend 24 januari Stadion De Vliert. Ze liep Henk tegen het lijf en interviewde de 72 jarige aspirant Walking Footballer…

 

Rosaline: Wat heeft u deze ochtend gedaan? 

Henk: ‘Vandaag zijn fitheidstestjes afgenomen bij alle spelers van de Walking Football-groep. Fysio Scholten doet dat. En omdat het een nieuw jaar is, werd het hoogtijd. Ik ben er voor de eerste keer en val met mijn neus in de boter.

Als allereerst hebben wij ons zelf gewogen op een weegschaal. Daarna zijn de deelnemers in 2 gedeeld. De ene groep ging 6 Minuten rondjes lopen om het voetbalveld. De andere groep startte met kleine testjes om de spier- en knijpkracht te meten. Er was ook een testje waarbij we met de hand blokjes moesten verplaatsen. Dat schijnt voor de oog-hand coördinatie te zijn. Ik vond het leuk om te doen.’

Rosaline: Is het voor u confronterend om mee te doen? 

Henk: ‘Iedereen mag het op zijn eigen niveau doen, dus confronterend was het voor mij niet’.

Rosaline: ‘Hoe ervaart u het binnen de groep ?’ 

Henk: ‘De ervaring binnen de groep was fijn. Het zijn leuke mensen en ik kende toevallig al iemand. De mannen zijn sociaal naar nieuwe personen, maken een praatje. Ik werd zelfs aangemoedigd toen ik de wandeltest deed.’  

Rosaline: Hoe ervaart u de sociale contact op deze dag? 

Henk: ‘Erg goed. Ik vind Brabanders over het algemeen ook heel sociaal. Ik vind het een leuke dag zo. We begonnen met een bakje koffie en een gezellig praatje. Daarna naar de kleedkamer en toen het veld op.’  

Rosaline: Hoe bent u hier terecht gekomen?

Henk: ‘Ik las een mooi artikel in de krant van Nuland en de Bossche omroep.‘

Rosaline: Hebt u nog een tip voor anderen ouderen van uw leeftijd? 

Henk: ‘Blijf bewegen zodat spieren gebruikt blijven worden. En blijf sociale contacten onderhouden zodat, u iets te doen hebt en niet thuis zit te koekeloeren. 

Rosaline: Heeft u een levensmotto? 

Henk: ‘Positief blijven in het leven, ook al zit het tegen. Je moet het er zelf het beste van maken.’ 

 

Het Walking Footballteam wordt paramedisch begeleid door Leon Bok, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Scholten. Leon verzorgt elke week de warming up. De fysio behandelt blessures en zorgt voor een voorspoedig herstel. Vandaag nam Leon de fittesten af.
Fysio Scholten over de fitheid van de Walking Footballers…

Leon: “Op deze leeftijd zijn mensen kwetsbaarder. De balans en stabiliteit is fragieler. Een misstap kan al snel een blessure veroorzaken. Ik ben tevreden over de testuitslagen.

Bij de 6 minuten wandeltest scoren onze deelnemers gemiddeld boven de normwaarde. Normwaarde voor mannen tussen de 60 en 69 is tussen de 510 en 610m. Onze walking footballers lopen gemiddeld 668m. Op de weegschaal scoorde de mannen ook goed. De BMI van onze deelnemers is gemiddeld genomen 26,8. Vanaf 28,0 wordt het bij ouderen gezien als overgewicht. En volgens de 3 meter up en go test heeft niemand uit de geteste groep een verhoogd valrisico.”

 

Ook meedoen?

Walking Football gaat om bewegen en elkaar ontmoeten. Ook bij BLC, de Helvoirtse voetbalclub komen ouderen samen voor de steeds populairder worden voetbalvariant. Check op www.oldstars.nl waar Walking Football is. Wil je liever rennen over het veld en met leeftijdsgenoten 55+ voetballen? Bij OJC Rosmalen en Nulandia is dat mogelijk. Meer informatie via de verenigingen of app 06 52 73 48 87.